3D Tekenen: Een nieuwe dimensie in het bouwproces

Een rekenmachine en een tekentafel, jarenlang het belangrijkste gereedschap van de tekenaars en constructeurs van adviesbureau Van Meijl-Verhaegh, maar die tijden zijn voorbij. De automatisering heeft de laatste jaren definitief zijn intrede gedaan. Zo is er in Someren-Eind en Maasbree stap voor stap de overstap gemaakt naar driedimensionaal (3D) tekenen en berekenen. Een grote en belangrijke vooruitgang, volgens het personeel van adviesbureau Van Meijl-Verhaegh.

14.jpg

Adnan Kucukakyuz, Twan de Regter, Luc van Dinther en Kai Peeters kunnen zich het haast niet meer voorstellen, een rekenmachine en tekentafel. Alleen Adnan heeft nog met deze ‘ouderwetse’ apparaten gewerkt. “Ik ben totaal anders opgeleid. Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om met een tekentafel te werken, maar de computers waren in mijn tijd natuurlijk ook nog niet zo geavanceerd”, zegt Adnan. Tegenwoordig wordt de jongere generatie alleen nog maar ‘3D’ opgeleid, al heeft dat even geduurd. Bij het adviesbureau Van Meijl-Verhaegh waren ze er wel snel bij. Pieter nam een aantal jaar geleden al het besluit om volledig over te gaan op het 3D-tekenen. Iets wat hem geen windeieren heeft gelegd. “Je moet bepaalde besluiten durven nemen. En dat doet Pieter. Het is een streven om altijd vooruit te kijken, dat maakt het zeer interessant om hier te werken”, aldus de vier heren.

Inzichtelijk

Tekenen en rekenen in 3D heeft het werk van de constructeurs een nieuwe dimensie gegeven. Een dimensie waar ook partners in het bouwproces de vruchten van plukken. Een 3D-ontwerp maakt het bouwproces veel inzichtelijker. Al geruime tijd worden binnen het adviesbureau vrijwel alle projecten in 3D uitgewerkt, dat geldt inmiddels ook voor woonhuizen. Het bureau is inmiddels ruim een jaar bezig om nu ook dat proces te optimaliseren in de overgang van 2D naar een 3D ontwerp. “Het is een mooi proces, want woonhuizen tekenen is bijzonder leuk”, zegt Luc. Ook voor de toekomstige bewoners is het 3D-plaatje erg bijzonder om te zien. Twan: “Je kan de mensen nu direct een beeld geven hoe hun huis eruit komt te zien.”

Eigen identiteit

Binnen het adviesbureau wordt er altijd gestreefd naar een eigen identiteit. Kai en Luc gingen met dit devies aan de slag en voerde veranderingen door binnen het tekenprogramma Tekla. Met die veranderingen creëerde zij flink wat tijdwinst voor andere partijen en, zoals eerder genoemd, een eigen identiteit voor Van Meijl-Verhaegh. In bepaalde projecten loopt de winst al gauw op naar een goede twee uur, al boeken de tekenaars vrijwel geen winst. “Sterker nog, wij doen er soms wat langer over ten opzichte van het 2D-tekenen, maar dat maakt niet uit als de andere partijen flink wat tijdwinst kunnen boeken”, aldus de vier tekenaars. Tevens wordt de kans op fouten in de tekening geminimaliseerd. Fouten of vergissingen die in 2D-tekeningen niet te zien zijn, kunnen dus dankzij tekeningen en berekening in 3D in de toekomst voorkomen worden. Dat is een flinke stap voorwaarts. 3D-tekenen en rekenen draagt zo een steentje bij om risico’s te vermijden en faal-kosten te verlagen. Niet verwonderlijk dat adviesbureau Van Meijl-Verhaegh hoog inzet op 3D. Al krijgen de heren nog wel eens te maken met een 2D-tekening. Adnan: “Er zijn architecten die ons nog 2D-tekeningen aanreiken, maar die zetten wij dan snel om in een 3D-tekening. Wat dat betreft kan daar nog een inhaalslag worden gemaakt. Ook zijn sommige computerprogramma’s nog niet helemaal op elkaar afgestemd.”

Toekomst

De tekenaars van de locatie in Someren-Eind hebben zin in de toekomst. Volgens hen zal, bijvoorbeeld, de connectie tussen aannemer, bedrijven, tekenaars en anderen in een project nog veel soepeler en intensiever gaan verlopen. Ook is voor hen het doorontwikkelen in de sector bijzonder leuk. “Deze wereld staat nooit stil, we leren elke dag weer bij.”

Ga terug naar het overzicht